Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Teaching Past Simple through Biography Projects(E class)








 Στα πλαίσια της διδασκαλίας του απλού αορίστου στην Ε΄ δημοτικού, αποφασίζουμε με τους μαθητές να κάνουμε ομαδικές εργασίες με θέμα τη ζωή σημαντικών ανθρώπων.

 Αφού διαβάσουμε τη σύντομη βιογραφία του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου από το βιβλίο μαθητή, παροτρύνω τα παιδιά να επιλέξουν προσωπικότητες της επιστήμης, της τέχνης ή άτομα που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ιστορία. Ενδεικτικά αναφέρω ονόματα όπως ο Αριστοτέλης ή ο Albert Einstein, ονόματα που σίγουρα γνωρίζουν. Έπειτα χωριζόμαστε σε ομάδες των 4-5 ατόμων και η κάθε ομάδα επιλέγει το άτομο που θα μελετήσει.

Αφιερώνουμε την επόμενη διδακτική ώρα στην παρακολούθηση σύντομων βιογραφικών βίντεο που έχω επιλέξει μετά τις προτάσεις των μαθητών. Υποθέτοντας πως κάποια από τις ομάδες επέλεξε να κάνει τη βιογραφία του Albert Einstein, παρακολουθούμε το βίντεο του παρακάτω συνδέσμου: 
Παροτρύνω τους μαθητές να κρατήσουν σημειώσεις από τις λεζάντες που εμφανίζονται στο κάτω μέρος του βίντεο. Παρακολουθούμε το βίντεο με παύσεις, προκειμένου να εξηγώ στους μαθητές όποιες απορίες προκύπτουν, αλλά και για να προλαβαίνουν να σημειώνουν ότι θεωρούν σημαντικό να περιλάβουν στην εργασία.
Από την επόμενη διδακτική ώρα, η κάθε ομάδα αρχίζει να εργάζεται πάνω στο κείμενο της εργασίας. Αφιερώνουμε περίπου 2 διδακτικές ώρες σε αυτό. Η κάθε ομάδα μου παρουσιάζει το πρόχειρο του κειμένου. Αφού γίνουν οι διορθώσεις, μοιράζω χαρτόνια κάνσον στις ομάδες, πάνω στα οποία θα γράψουν το τελικό κείμενο. Πάνω στο χαρτόνι τα παιδιά θα κολλήσουν φωτογραφίες, ή ενδεχομένως θα ζωγραφίσουν κάτι σχετικό με το θέμα. Θα αφιερώσουμε περίπου 2 διδακτικές ώρες σε αυτό.
Τέλος, σε μία διδακτική ώρα, η κάθε ομάδα παρουσιάζει την εργασία της στην τάξη, όπου γίνεται και σύντομη συζήτηση για το κάθε άτομο που έχει βιογραφηθεί από τα παιδιά και τα χαρτόνια τοιχοκολλώνται στην τάξη ή στους διαδρόμους του σχολείου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου